Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Николай Василев: Защо първо на пенсионерите?

Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи, казва бившият министър на икономиката

Николай Василев: Защо първо на пенсионерите?

Николай Василев. Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ

Защо първо на пенсионерите? Тoзи въпрос като икономист постави бившият министър на икономиката и държавната администрация Николай Василев пред Bulgaria ON AIR по повод на разкрития в понеделник нов пакет от социално-икономически мерки за противопоставяне на кризата.

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви Николай Василев.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. „Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес. Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

Още по темата

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

„Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

Вижте целия разговор във видеото. 

гледано: 13242   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

 

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bulgaria On Air
Кога ЕС ще уеднакви критериите за рискови страни?